Wednesday, September 12, 2007

Crònica de l'11 a Olot i Girona

>> OLOT


Un altre any, i ja no sé quants en portem, l'assemblea de Maulets de la Garrotxa, la SEPC i la GREDA, juntament amb Estelada 2014, van organitzar l'acte de l'11 de setembre a Olot. Com sempre, sense dormir ja que el 10 és l'últim dia de festes del Tura, ens vam llevar aviat i vam començar a muntar tota la infrastructura clàssica: pancartes, carpes, l'estelada gegant, l'equip de música, l'esmorzar... i també, com sempre, adonant-te a última hora que falten coses i provant (amb èxit) de solventar-les. Durant tot el matí van passar cents de persones per la plaça rector Ferrer, moltes de les quals es van quedar a l'acte aguantant un sol de justícia.


L'acte va començar a quarts de 12 amb l'actuació musical d'en Muntanya (acordió), en Martí (sac de gemecs) i l'Edu (tambor). Seguidament va prendre la paraula un molt bon amic de Xirinacs, del qual en va fer un petit repàs històric i va lloar el seu compromís amb la lluita per la llibertat. Després es va llegir el manifest redactat per les entitats organitzadores, on es va posar especial èmfasis en el concepte de la Cataluya-colònia, el record dels 300 anys d'ocupació dels Països Catalans i els 300 de resistència del poble català i la necessitat de bastir noves eines, obrir nous espais que ens permetin arribar a la independència. Finalment, es va cantar els segadors i es va fer un brindis per la Terra Lliure.


>> GIRONA



Després d'anar a dormir una estoneta vaig enfilar cap a Girona a on havia quedat amb en Vila per assistir a l'acte polític, a la mani i al concert. Aquest any, van participar als parlaments un col·lectiu amazigh, que ens va recordar l'opressió que pateix el seu poble i va animar a tothom a participar de la reconstrucció nacional del nostre poble. També va participar un representant de NO A LA MAT que ens va animar a defensar el territori i va donar les gràcies a la CUP i a Maulets pel seu suport incondicional. A nivell antirepressiu van parlar una noia del comité de suport a la Núria Pòrtules i una altre de l'escamot Dixan. Finalment Maulets, amb una cantona posada en escena, va fer el seu parlament, reclamant a les joves que s'ha de lluitar cada dia i que el combat ens apropa a la victòria. Finalment la CUP va fer el seu parlament repassant els nuclis nous que s'han obert a comarques de Girona, un exemple clar de l'avenç de la Unitat Popular, i també va fer una crítica als partits polítics tradicionals, que es venen per un plat de llenties.



Després de la cantada de la internacional i dels segadors per part d'en Titot, va començar la mani. El lema d'aquest any era "amb la Unitat Popular, construïm els Països Catalans", i darrera de la pancarta es van aplegar més de 1500 persones. Cal destacar l'alta presència de cotxets i nens petits (seguint l'exemple irlandès), fet molt comentat per tothom.


La mani va recórrer les ciutats de Girona amb molta animació i amb un seguit d'accions que van provocar els aplaudiments de tothom, com per exemple despenjades de pancarta, accions amb pintura contra institucions espanyoles i la crema simbòlica de la MAT i de l'TAV.


Finalment hi va haver el concert d'Aramateix i de Ned Flanders, als quals no vaig assistir en la totalitat perquè a Olot es ballaven els gegants. Per acabar, només recordar que el proper 13 ve el rei a Girona i que l'esquerra independentista ha convocat diversos actes de rebutja, com es pot llegir a la següent pancarta.

1 comment:

Alba Danés said...

Nosaltres també vàrem estar a la diada d'Olot i després a Barcelona, on curiosament també passejaven molts cotxets, serà que ens anem fent grans... Per cert, quan comentàvem que havíem estat a Olot, la gent de Bcn ens deia: aps, és veritat que fèieu un brindis amb ratafia, oi?

Aveure si amb aquestes ofertes l'any vinent s'acosta més gent! ;)

Salut!