Friday, February 29, 2008

Josep Renau Compromís i Cultura



Josep Renau Cultura i compromís (en català) és l'exposició sobre l'obra del valencià que es pot veure al Museu d'Art Contemporani de Madrid. Josep Renau va ser un home de la seva època, pioner a l'estat en la introducció de diversos moviments d'avantguarda, que davant la disjuntiva entre l'art per l'art i l'art immers en un context social es va posicionar al costat de la segona opció. Ell afirmar que tal disjuntiva no existia perquè el no posicionament, l'art per l'art, no era possible perquè no es podia dissociar cap obra del seu context cultural, polític i social, anaven lligats. Conseqüent amb el seu pensament, ell va prendre l'art com un vehicle de transformació social. De fet, després de fer aquest raonament no va exposar mai més.






Durant la guerra es va ocupar, des del primer moment, de salvaguardar la riquesa artística de l'estat dels bombardejos franquistes i dels pillatges, apart de continuar desenvolupant la seva activitat cartellista.





Una vegada el feixisme va guanyar, es va exiliar a Mèxic i després a la República Democràtica d'Alemanya, o va morir el 1982. Des d'allí va continuar la seva lluita a favor de l'humanisme i el comunisme atacant, ara, el capitalisme nord-americà i les seves dramàtiques conseqüències.







No comments: